A precíz hímzésért

A sok színből álló, “konfettis” minták alkalmasint komoly szellemi kihívást jelentenek a keresztszemezőknek. Most, hogy ilyen mintán munkálkodom, gondoltam, összefoglalom a tapasztalataimat, hátha valaki ihletet merít belőlük.

A táborban az a mondás járta, hogy minden nap áldás, amikor nem kell bontani. A sok színből álló, részletgazdag minták elkészítése precíz munkát igényel. Szerencsére ma már számos segédeszköz és lelemény segít nekünk abban, hogy ne veszítsük el a türelmünket és a fonalat.

 

jampotscoll

A minta, amelyet most hímzek, 76 színből áll, ráadásul egy-egy szín nagyon közeli árnyalatait kell használni ennek a csodának az elkészítéséhez. A helyzetet bonyolítja némiképp, hogy igen gyakran kell váltogatni a színeket. Hímeztem már ilyen konfettis mintát, akkor már bevált ez a módszer, hátha neked is jól jön.

 

    1. Szövegkiemelővel jelölöm meg a mintaíven a már elkészített öltéseket.mintaiv1x1

 

  1. Ha van rá lehetőség, akkor jelölöm a szövetet, leképezem a pontos mását a mintaívnek, a mintaívnek megfelelő beosztással vonalazom a kelmét, erről már írtam itt korábban. 
  2. Egyszerre csak egyféle fonal van befűzve a tűbe, és ahogy végeztem, rögtön vissza is teszem a helyére, mert ha elkeveredik, akkor elég nehezen találnám meg, melyik árnyalathoz való. Gondolhatnánk, hogy mit számít ez, hiszen annyira közeliek az árnyalatok? Pedig beöltve számít, nézd csak, milyen szépen gömbölyödnek a cseresznyeszemek az üvegben, vagy milyen árnyalt a címke az üvegen, ehhez precíz munkálat szükségeltetik. 
  3. Legújabb felfedezésem a mágneses tábla. A fém lapot megtámasztom a tartón, így a minta kissé döntve mindig a szemem előtt van, könnyen jelölöm rajta a már elkészített szemeket. A rizikósabb részeknél bevetem a nagyítós csíkot, amely egy piros vonallal segít a minta követésében.mintaiv2x1
  4. Ilyen aprólékos mintánál kevésbé vagyok bátor, kisebb részeket hímzek és állandóan számolok és ellenőrzöm a kihímzett mintát. Kontroll pontokat nézek össze a mintán, így biztosan nem megy félre. 

Egyszer egy ismerősöm megjegyezte: milyen fura, hogy a hobbimmal kapcsolatban munkához kapcsolódó szavakat használok. 🙂 Valóban, az ilyen aprólékos minta egyes részeken átvált munkába, amit le kell tolni, osztʼ csók. De a többi rész az valami csodálatos, aminek a végén csodaszép alkotások jönnek ki a kezeink közül.

Authors

*

 

Top
Keresztszemes hímzés – VII.

Ebben a részben a kontúröltés, tűzőöltés, visszaöltés, vagy a keresztszemes körökben leginkább back stitch-ként emlegetett öltésről lesz szó.

Close