Az első lépés

Egy jó előkészítő folyamat jelentősen megkönnyíti a nagyobb keresztszemes munkák elkészítését. Megmutatom, hogyan csinálom.

A nulladik lépés volt a fonalak beazonosítása. Miután minden árnyalatot megtaláltam a fonalrendezőben és a keresztszemes készlethez mellékelt képen is, bobinázó papírokra tekertem a fonalakat, a több köteges fonalakból nem tekertem fel az összeset, hogy ne kopjanak a fonalak, az majd a fogyás alapján kerül fel a papírra. Nekem így a legkönnyebb a hosszas munka során kezelni és tárolni a cérnáimat.

prym610705

Bobinázó papírcsomag

A bobinázó papírcsomagban 50 db savmentes kartonlapot találsz, amelyekre felcsévélheted a fonalakat, a kis fülecskékre pedig felírhatod a fonal számát, esetleg a jelölését a mintaíven. Nagyon praktikus találmány ez a fonalak gubancolódásmentes tárolására. Ezt követően a fonalak kerülhetnek fonalrendező dobozba, vagy hímzőstáskába. Mivel sokfelé viszem magammal a hímzésemet, ezért nekem a hímzőstáska az ideális megoldás, amelyben külön rekesz van az ollóknak, a mintaívnek, a fonalaknak. A kézimunka táska remek kiegészítője a mágneses fonalrendező papír, amelyet belefűzhetünk a táskába, a lyukas végeken tárolhatjuk az épp parkolópályán lévő fonalakat, ha pedig több tűvel hímzünk, akkor a mágneseken megmaradnak a tűk is. A mágneses fonalrendező papírra is felvittem a számokat, hogy tudjam, hova kell befűzni a maradék fonalakat, vagy épp tenni a tűt.

A fonalak csévélését a kelme előkészítése követte. Ebben a Riolis keresztszemes készletben Aida van, 6,4 öltés / cm öltéssűrűségű, ami azt jelenti, hogy egy cm-re 6,4 öltés kerül, vagyis 10 cm-en 64-et kell ölteni. A keresztszemes készletekbe csomagolt anyagot nem szükséges beavatni, azonnal készek a hímzésre. A kelme felületén egy speciális bevonó anyagot találunk, ami merevvé teszi azt, így könnyebb rá hímezni, ha zavar ez a keménység, vagy jobb szereted a puha tapintású szövetet, akkor nincs más dolgod, mint vízbe nyomkodni, pár percig ázni hagyni a kézmeleg vízben, megszárítani és vasalni a gyári keményítés el fog tűnni az anyagból.

előkészületek1

Vonalazott anyag, felcsévélt fonalak, mágneses fonalrendező

Az előző nagy munkámnál jó szolgálatot tett az anyag vonalazása. A vonalak beosztása pontosan követi a mintaív osztását. Az anyag négyrét hajtásával megkerestem a kelme közepét, innen indulva a mintaív 10-es osztását követve húztam meg a vonalakat. A vonalazás egyfelől a tájékozódás, másfelől az ellenőrzés során jelent nagy segítséget. Elég rápillantani a mintaívre, és máris látom, hogy pontosan dolgoztam-e, pl. két vonal találkozásánál az az öltés szerepel-e a mintaíven, mint ami a kelmére került.

A vonalazáshoz a Prym tűfilcét és sima filcét is használtam. Úgy tapasztaltam, hogy a sima filc jobb az Aidához (legalábbis nekem), mint a tűfilc, utóbbit meghagyom a hímzővászonhoz, amelyen viszont kiválóan szuperál. A kimosható szövetjelölő nedvesség hatására tűnik el az anyagból. Mivel a kezemben is van nedvesség, ezért egy idő után el fog kopni a vonalazás, de segond, munka közben is újra tudom vonalazni a kelmét. Ha végeztem a munkával, akkor hideg vízben kimosom a kész munkát, ahol szükséges, ott gyengéden megdörzsölöm, és a filctoll nyoma eltűnik az anyagból.

Hátra van még az anyag elszegése, amelyre napokon belül sort kerítek. Varrógéppel körbeszaladok cikk-cakk öltéssel az anyagon, és máris kész a szegés.

Talán hosszadalmasnak tűnik az előkészítés, de mindenképpen megéri a befektetett munka. Kezdődhet a hímzés.

 

 

Authors

*

 

Top
Catania vásár

Catania vásárt tartunk! Válaszd ki az 51 csodálatos színből kedvenceidet, és rendeld meg 15% kedvezménnyel.

Close