Keresztszemes hímzés – VIII.

Ebben a részben a francia csomóról terveztem írni, de már írtam régebben egy bejegyzést, amelyben részletesen bemutatom a francia csomó készítését, ezért inkább az öltés tanítása közben gyűjtött tapasztalataimat összegezném ebben a posztban.

A francia csomóról szóló bejegyzésemet itt olvashatod. Van hozzá sok kép, és még videót is készítettem az öltés menetéről. Tényleg csak azt tudom írni, hogy ezt az öltést bizony gyakorolni kell, mert rá kell érezni, ki kell próbálni, hogy merre tekerve esik kézre, hogyan lesz a legszebb.

Tanácsok a könnyebb kivitelezéshez:

  1. Használj rámát: az anyag szépen kifeszül és ráadásul mindkét kezed szabad, ha az asztalra leteszed az anyagot.
  2. Eleinte lassan csináld, segítsd a fonal útját az ujjaiddal.
  3. Figyelj arra, hogy ne ölts túl szorosan a felhúzott szál mellé, mert akkor átbukik a csomó.
  4. A csomó méretét növelheted, ha több szálat tekersz a tűre, vagy többször tekered a fonalat a tűre.
  5. Ha nem sikerül az óramutató járásával megegyező tekeréssel, akkor tekerd a másik irányba, neked az lesz a jó. Csak arra figyelj, hogy egy adott kézimunkán belül mindig egy irányba tekerd a fonalat a tű köré, így egységes képet adnak a csomók a hímzésen.
  6. Gyakorolni, és nem feladni. 🙂 Ez a legfontosabb tanács. Ne szegje kedvedet, hogy az első pár öltés nem sikerül, gyakorolj és kísérletezz bátran, előbb-utóbb összejön.
  7. Ha  nagyon nem megy, akkor válogass a francia csomók helyére apró kásagyöngyöket, és azokat varrd fel a megfelelő helyre.
Authors

*

 

Top
64.960 öltéssel később

Csodálatos érzés egy ekkora keresztszemes készlet elkészítése. A befejezés még kicsit odébb van, mert még a mosás és vasalás után...

Close