Milyen a gyapjú – akril fonal?

A Riolis készleteiben gyakran találkozol azzal a meghatározással, hogy gyapjú – akril keverék fonal. Milyen ez a fonal? Milyen vele hímezni?

A hímzésről fennmaradt első emlékek szerint eleinte csakis gyapjúszálakat használtak a hímzések elkészítéséhez. A gyapjú egyfelől könnyen elérhető volt, könnyen festhető és kezelhető. A tömegtermelés és az iparosodás terjedésével a pamutszálak terjedtek el inkább, a legtöbb osztott hímző alapanyaga is 100% pamut, amely a mercerizálás során nyeri el fényességét. Ha már vásároltál hímzőkészletet, akkor nagy valószínűséggel osztott hímzőt találtál a készletedben.

A Riolis egészen a hímzés kezdetéig nyúlt vissza a készletekhez való fonal kiválasztásnál és mintatervezésnél. Az olasz Safil gyár termékét csomagolják a mintaívek mellé. A modern gyártási technológia lehetővé teszi, hogy a 70% akril, 30% gyapjú keverék tartós, kopásellenálló minőséget adjon. A Safil fonalak használatával érhető el az a térbeli hatás (3D), amelyet a tervezők megálmodtak.

Többen kérdezték már tőlem, milyen ez a fonal? Mire vagy kíváncsi? 🙂 Tapintásra puha, az árnyalatok nagyon szépek, a sötét színek nekem különösen tetszenek, mert teltek. A fonal szépen takarja be a kelmét. Elsőre kicsit szokatlan volt vele dolgozni, de aztán megtanultam bánni vele, és nagyon megszerettem. Ettől a fonaltól egyértelműen nem azt kell várni, mint az osztott hímzőtől, hiszen más a szálak összetétele is. Az élmény, pedig amit a kész alkotás nyújt, főleg, ha a 3D hatást nézzük, egyszerűen feledhetetlen. Nekem a 30% gyapjútartalom már elég ahhoz, hogy élőnek érezzem a ujjaim között sikló fonalat.

Egy jó tanácsom van a gyapjú – akril fonalak használatához: rövidebb szálat kell befűzni a tűbe, így nem szöszölődik  és vékonyodik el a fonal öltögetés közben. Mennyi legyen az a rövidebb: a könyökhajlatodtól a csuklódig érjen a szál. Így biztos nem sodródik össze hímzés közben, és megőrzi az eredeti szépségét.

De minden szólnál ékesebben beszélnek a képek:

Az első kép a Riolis fonalával készült, a második kép pedig osztott hímzővel.

1122_obl_buk:big_obl_buk.qxd.qxd

Riolis fonallal hímezve

 

1122_obl_buk:big_obl_buk.qxd.qxd

Osztott hímzővel hímezve

 

Ugye, milyen látványos a különbség?

A Riolis készleteit keresd a Cérnalányoknál!

Authors

*

 

Top
5 hihetetlenül cuki horgolt és kötött apróság

Mindig is lenyűgöztek a miniatűr kötött és horgolt figurák. Micsoda kézügyesség kell az elkészítésükhöz! Ezeket feltétlenül látnod kell!

Close