Hogyan készíts saját tervezésű keresztszemes mintát?

10 tuti tipp, hogy elkészíthesd első saját tervezésű keresztszemes mintádat.

Vásároltál már jó pár mintafüzetet, mintakönyvet, amelyek tele vannak szebbnél szebb apró mintákkal, jó lenne őket összekomponálni, de nem tudod hogyan kezdj hozzá? Adok 10 tuti tippet, hogy sikeres legyen a munkád.

  1. A tervezéshez szükséged lesz négyzethálós papírra, ez lehet egy sima iskolai kockásfüzetből kivett lap, vagy akár a komolyabb munkákhoz a mm-es beosztású papír, amelyet a papírboltokban tudsz beszerezni. Egy-egy kis négyzet egy keresztszemnek felel meg, akárcsak a mintaíveken.
  2. Szükséged lesz még színesceruzákra is, amelyek segítik a tervezést.
  3. Döntsd el, milyen funkciót kap az elkészült minta: kép lesz, párna, esetleg terítőre vagy törölközőre kerül?
  4. Érdemes előre leszámolni a kockás papíron is a kihímzésre kerülő területet, így biztosan ki fog férni.
  5. Játssz a színekkel! Természetesen a mintafüzetekben megtalálod a fonalak kódját, de érdemes akár kísérletezni is más árnyalatokkal.
  6. A kis mintaelemeket másold át a négyzethálós papírra, érdemes őket körbe vágni, hogy az ide-oda mozgatással meg tudod találni a legmegfelelőbb helyet. Az egyes elrendezéseket érdemes fotóznod, még akkor is, ha elsőre nem tetszik, így könnyen visszatérhetsz egy korábbi álláshoz. Itt nagy hasznát veszed egy színes fénymásolónak: elég lemásolni a mintát és azt körbevágni.
  7. Ha megvan a végleges minta, akkor celuxszal rögzítheted az egyes elemeket, ha nagyon szorgalmas vagy, akkor át is másolhatod egy önálló lapra.
  8. Válogasd össze a színeket, és pár tesztöltéssel ellenőrizd, hogyan néznek ki együtt.
  9. Haladóbbaknak ajánlom, hogy merítsenek ihletet képeslapokból, magazinokból, nagyon jó minták szoktak születni.
  10. Fotózd le a végeredményt, és büszkélkedj vele!

 

Authors

*

 

Top
Keresztszemes hímzés – IV.

A keresztszemes mintákban az azonos színnel öltendő területek szerencsére nem homogének, milyen unalmas is lenne egyfolytában egyenes sorokat öltögetni. Az...

Close