Keresztszemes hímzés – VI.

Ebben a részben a mintaívek olvasásáról lesz szó. Megmutatom neked, hogyan olvasd le a mintaíveket.

szinek1

A keresztszemes készletekben találsz egy mintaívet, amely alapján elkészítheted a hímzésedet. A készletekben benne van a szükséges mennyiségű fonal, valamint a megfelelő tűk a munkadarab elkészítéséhez. Külön tűt találsz a keresztszemezéshez, illetve, ha gyöngyös, strasszos, szalagos a hímzés, akkor az adott technikának megfelelő tűk is benne lesznek a csomagodban.

Vannak készletek amelyekben már eleve fonalrendezőbe szépen felsorakoztatva érkeznek a színek, más készleteknél a te feladatod, hogy az egyes gombolyagokat fonalrendezőbe rakosgasd. Mindkét esetben a legelső dolgod legyen, hogy beazonosítod a színeket: számold meg, hogy megvan-e minden szín, amit a mintaíven jelölnek. Ha darabra megvan, akkor fektesd magad elé a keresztszemes készlet borítóját, és keresd meg az egyes színek helyét. Ezzel a művelettel egyfelől megismerkedsz a minta színeivel, másfelől megnézheted, hogy melyik árnyalatot hol használta a tervező.

 

 

A mintaíven az egyes színeket kódokkal jelölik, előfordul, hogy kiírják az egyes árnyalatok nevét is, de ez gyártónként változik. Minden esetben feltüntetik, hogy a készletben található fonalat hány szálával kell használni. A lenti képen láthatod, hogy a készlethez adott fonalak már fonalrendezőben érkeztek. Az 1-2 számmal jelölt fonal kódja a pötty, és a hímzést egy szálával kell elkészíteni. Tehát, ha az ábrán egy pöttyöt látsz, akkor egy szálat kell venni a fonalrendezőben 1-2 számmal jelölt fonalból, és azzal kell elkészíteni a keresztszemet.

lanarte1

A jelölések mindig egyértelműek, elég követni őket. A hímzést középről kezdjük el, így marad elég anyag a keretezéshez is. A mintaíven a minta közepét két kis nyíl jelöli ki. A kelme közepét úgy találjuk meg a legkönnyebben, ha az anyagot négyrét hajtjuk, és egy kicsit megnyomkodjuk az ujjunkkal. A mintaív közepén is megkeressük a középső részt, ha nem pont ott kezdődik egy szín felhasználása, akkor középről kiindulva le tudjuk számolni a kezdőpontot. Megkeressük az adott kódhoz tartozó fonalat, és a megfelelő szálszámban befűzzük a tűbe. Megszámoljuk, hány szemet kell elkészítenünk ezzel a színnel, megöltjük, bezárjuk a szemeket, utána megnézzük, mi a következő kódnak megfelelő fonal, és haladunk tovább.

Sokféle hímzési módszert láttam már a keresztszemezők körében, előbb-utóbb te is meg fogod találni a magad stílusát. Van, aki színfoltokat készít el, tehát egy azonos színt végig visz az egész mintán, utána veszi a következőt; van, aki egy-egy mintarészt, például egy kismadarat öltöget, aztán, ha végzett az adott résszel, halad tovább a következőre. Másnál meg azt láttam, hogy mindig csak vízszintesen hímez, és a kelmére rögzíti az épp nem használt szálat. Én mindig középről indulok, először a jobb felső, majd a jobb alsó kvadránst készítem el, ezt követően megyek a bal alsó részre, végül a bal felső sarokban fejezem be. Szeretem, ha egy-egy mintarész körül van határolva, ezért először mindig kimegyek az adott kvadráns szélére, és onnan dolgozom befelé.

A mintaíven ceruzával, szövegkiemelővel jelölheted a már elkészített részt, így már egy pillantással látni fogod, hol tartasz, és szerintem könnyebb követni a számolást is.

Authors

*

 

Top
Gyere, játssz velünk!

A 10.000. like-ot ünnepeljük a Facebook oldalunkon, gyere, játssz velünk! A játék 2014. november 13-án 10:00 órakor kezdődik, és 2014....

Close