Keresztszemes hímzés – V.

Ebben a részben megmutatom hogyan alkalmazd a keresztöltést átlósan. Háztető, virágszál vagy más egyéb mintában gyakran előfordul, hogy a mintánk átlósan halad. Itt a fő feladat azt megoldani, hogy akkor is egyenes álló vonalakat lássunk a kézimunka hátulján, ha a mintánk közben átlós részhez értünk.

Az előző részben azzal foglalkoztunk, hogyan tudod bővíteni vagy csökkenteni a szemszámot a fonal össze-visszahúzgálása nélkül. Itt megfigyelhetted, hogy a sorok bővítésénél gyakori módszer, hogy a záróöltést öltjük meg először, és alatt bújtatva végezzük el a nyitóöltést. Az átlós haladásnál is ezt fogjuk csinálni. Az egyszerű átlónál a nyitó – és a záróöltéseket felváltva öltjük, az átlót lentről felfelé haladva készítjük el. Először egy nyitóöltés, aztán egy záró, majd újra nyitó következik, és folytatjuk addig, amíg el nem érünk az adott minta rész végére. A szálat itt is az alakuló öltések alatt vezetem el, így nem fog lógni a munka hátulján.

átlósöltés1

Visszafelé haladva bezárjuk a keresztszemeket, figyelve arra, hogy a záróöltések alatt húzzuk át a nyitóöltéseket.

Fordítsd meg a kézimunkát, ha jól dolgoztál, akkor hátul egyenes vonalakat látsz. (Bocs, nem vágtam el a szálat, de így is látszik, hogyan vezesd a szálat.)

hátuljaKettős átló

Ilyenkor a mintánkban két azonos színnel öltendő átló halad egymás mellett.

kettosatlo1

A kettős átló esetében is lentről felfelé haladunk. Először elkészítjük a két nyitóöltést, majd a második nyitóöltés feletti öltéssel folytatjuk, az egy záróöltés lesz, melyet azonmód be is zárunk egy nyitóöltéssel, a második sorban elkészítjük a nyitóöltést, majd újra a sorban lévő második szemmel folytatjuk, így haladunk tovább, amíg a mintarész végére nem érünk. Ez így leírva elég bonyolultan hangzik, de mutatom számozva, ha kipróbálod gyorsan rááll majd a kezed.

kettosatloszamozva

Visszafelé bezárjuk az öltéseket, csak egy dologra kell figyelni, hogy az öltések egy irányba dőljenek, azaz a nyitó- és a záróöltések azonos irányban álljanak.

kettosatlovisszafel

Most fordítsd meg a munkadarabodat, és szép álló egyeneseket fogsz látni.

Authors

*

 

Top
Keresztszemes tábor

Egy tábor felnőtteknek, ahol négy napig semmi másra nem kell figyelned, mint a hímzésre.

Close