Keresztszemes hímzés – IV.

A keresztszemes mintákban az azonos színnel öltendő területek szerencsére nem homogének, milyen unalmas is lenne egyfolytában egyenes sorokat öltögetni. Az egyes sorokban a szemszámok nőnek, csökkennek. Ebben a részben azt mutatom meg neked, hogyan lehet szépen kivitelezni a növekvő és csökkenő öltéseket.

A keresztszemes hímzés akkor szép a színén, ha a visszája is tiszta, rendes munka. Kit érdekel a hátulja? Például engem, mindig törekszem, hogy a szép színét a szép fonákja koronázza meg. Szakavatott szem rögtön látja – még akkor is, ha már keretben van a kép -, hogy a hátulján valami kuszaság van, egyszerűen nem úgy fekszenek a keresztszemek, mint egy rendesen eldolgozott visszáján. Azt a fő szabályt tartom szem előtt, hogy az öltögetés során a tű mozgása függőleges, tehát felfelé és lefelé áll. Ez egy jó iránytű, ha olyan részhez érsz, aminek problémás a megoldása, akkor azt gondold át, hogyan tudsz úgy ölteni, hogy a tű függőlegesen mozogjon.

Most azt mutatom meg, hogyan tudod a fonalak össze-visszahúzgálása helyett szépen elkészíteni a keresztszemes mintádat, ha bővülnek vagy csökkennek a sorok.
Mintánkban olyan ponthoz értünk, amikor az alapsor fölötti sor bővül két szemmel. Ebben az esetben azt csinálom, hogy a plusz két szemet fordítva öltöm meg, azaz először elkészül a záróöltés, majd aláöltöm a nyitó öltés. A nyitó öltések aláöltésével lesznek kész a szemek, ezt követően a már szokásos módon folytatom az öltögetést. Csak arra kell figyelni többszálas hímzés esetén, hogy a szálak alatt húzd át a tűt, ne a szálak között. Ha bezártad a két plusz szemet, akkor fordítsd meg a munkádat, és ha jól dolgoztál, akkor álló egyenes vonalakat fogsz látni. Ugye milyen egyszerű? (Kattints a képre, nagyobb lesz!)

bovul a szemszám

A keresztszemes mintákban csökkennek is a szemszámok, ebben az esetben úgy haladok, hogy az alapsor szemeit bezárom, majd a következő sorban folytatom a munkát. Ez így leírva talán bonyolult, a képen rögtön látod, hogy miről beszélek.

csokken

Ha nem szeretnél lemaradni egy részről sem a keresztszemes sorozatból, akkor iratkozz fel a blogértesítőre, itt jobbra találod az oldalsó sávban.

 

Authors

One Comment;

  1. Pingback: Keresztszemes hímzés - V. - Cérnalányok blog

*

 

Top
A nulladik lépés

Legyen szó kicsi vagy éppen óriási keresztszemes készletről, a nulladik lépés a hímzés előtt fonalak beazonosítása legyen. 

Close