Hogy hívták a narancssárgát, amíg nem is ismertük a narancsot?

A hímzésben a színeket szeretem a legjobban, vagyis inkább azt, ahogy egymás mellé öltögetve a különféle színeket, vagy akár csak egy szín árnyalatait, létrejön valami szépséges a kezem nyomán. Ilyenkor elégedetten sóhajtok fel, kijött a minta, a színek összeértek.

orangeTörtént a múlt héten még az őszi szünet napjaiban, hogy a gyerekek is itt sertepeltéltek egy-egy rendelés összerakásánál, ilyenkor persze mindig adódik jó apropó a beszélgetésre. A kilenc éves kisfiam vetette fel a kérdést a narancssárga catania kapcsán, hogy oké, most narancssárga, de mi volt a neve ennek a színnek, mielőtt megismertük volna a narancsot? Kissé elragadta a fantáziája, majd egészen odaáig eljutottunk, hogy akár répa színnek is nevezhetnénk, de a narancs az mégiscsak elegánsabb.

Ma, ha azt mondjuk narancssárga, akkor mindenki előtt kb. ugyanaz a szín és árnyalatai jelennek meg. Bizonyára a narancs tömeges elterjedése előtt is volt valami asszociációs alap a szín megnevezéséhez. Volt is, méghozzá a sáfrány. A sáfrányról valószínűleg többen tudták, hogy micsoda, mint a narancsról. A sáfránysárga amúgy a buddhista szerzetesek öltözékének alapszíne.

safrany

Sáfrány

 

 

 

Authors

*

 

Top
A nyertesek

A MybeautyCarddal közös nyereményjátékunk véget ért. Az öt nyertes pedig nem más, mint...

Close