Keresztszemes hímzés – III.

Amikor megnézed a Cérnalányok Kézimunka Webáruház keresztszemes kínálatát, akkor kétféle készlettel találkozhatsz: az első csoportba azok tartoznak, ahol a mintát előnyomták a kelmére, a második típust pedig leszámolható keresztszemesnek nevezzük. Ebben a részben ezeket vesszük sorra.

Előnyomott mintájú keresztszemes

Az előnyomott mintáknál csakúgy, mint a gobelinek esetében, a kanavát előre megfestették, így a keresztszemezőnek nem kell megosztania figyelmét a mintaív és a munkadarab között. Kezdők figyelmébe ajánlom ezeket a típusú készleteket, amelyeket természetesen a Cérnalányoknál is megtalálsz; a párnák tipikusan ilyenek. A párnakészletekbe vastag (általában akril) fonalat csomagolnak, a mintát pedig ráfestették a kanavára.

keresztszemes előnyomott mintával

Keresztszemes előnyomott mintával

Az előnyomott keresztszemes munkáknál első dolgunk legyen a színek beazonosítása, amit úgy tudunk a legkönnyebben megtenni, hogy szétválogatjuk a készletben található fonalakat, és a kanava szélére kifestett színpaletta alapján megkeressük, melyik fonal, melyik színhez tartozik, ezt követően elkezdhetjük a hímzést a munka közepén.

Ebben a videóban a párnakészletek elkészítését mutatom be, kukkants bele, és meglátod, nem nagy ördöngösség elkészíteni ezeket a munkákat.

 

Leszámolható keresztszemes

A leszámolható keresztszemes készletek a szálszámolás elvén alapulnak. Ez azt jelenti, hogy kapunk a készletben egy üres kelmét, amelyen a szálak számolásával helyezzük el a mintát. Az ilyen készletekbe mindig csomagolnak egy leszámolható mintaívet, amely háromféle lehet:

1. kódokat használó: a színeket kódokkal jelölik, minden színhez egy kód tartozik, ezeket kell a hímzés kezdetén összepárosítani a megfelelő fonallal. A képen látható készletben fonalrendezőben érkeztek a színek. A bal oldalon látod a kódtáblát, amelyet a munka kezdete előtt rávezetek a fonalrendezőre, így könnyebben haladok a hímzéssel, utána már elég a mintaívet olvasni (ezzel is foglalkozom majd külön) és hímezni.

lanarte1

2. színekkel jelölik az egyes fonalak kódját. Figyelj, ezek a színek a nyomdatechnika sajátosságai miatt némiképp eltérhetnek a fonal színétől, ám a tervezők mindig törekszenek az egyértelműségre, így nem lesz gondod vele. Főként mintafüzetekben, könyvekben találkozni ezzel a megoldással.

szinkodosmintaiv3. vegyes: a színes mintaíven szerepelnek a kódok is a könnyebb leolvashatóság kedvéért, ezek a mintaívek nagy segítséget nyújtanak a bonyolultabb mintáknál, ahol mintegy színes foltokat képeznek a színek, így gyorsabban haladhatunk.

mintaivszínneleskoddal

 

Nagyon fontos: minden egyes kézimunkakészletet úgy kezdj el, hogy előbb beazonosítod a színeket. A készleteket a gyárban emberi erővel (v.ö. munkásnők) állítják össze, így előfordulhat, hogy a gondos ellenőrzési folyamat ellenére homokszem kerül a gépezetbe. Én, mint kereskedő, akkor tudok neked segíteni, ha rögtön a legelején kiderülnek ezek a hibák. Igazán kár lenne, ha a munka felénél döbbennél rá, hogy hiányzik egy szín, vagy rossz helyen volt a fonalrendezőben, ezért helyet cserélt két szín.

Úgy érzem, itt most kettéválik a sorozat, egyfelől még sok mindent szeretnék mutatni technikai oldalról, másfelől, nagyon érdekes a készletek világa, így az egyik lecke a hímzés technikájával foglalkozik majd, a másik lecke pedig egyéb hasznos információkat mutat be. Remélem, velem tartasz, még sok dolgunk van! 🙂

 

Andrea

 

Authors

*

 

Top
24 tű befűzve

Még mindig Klimt képét öltögetem. Molyolós részhez értem a hímzésben. Ennek a szakasznak a kihímzése igazi türelemjáték. Hímzés után azzal...

Close