Keresztszemes hímzés – II.

A 2. részben végre valami érdemi is történik, elkészítjük az első pár keresztszemet.

Az első részben már említettem, hogy a keresztöltés két átlós öltésből áll, amelyek mindig keresztezik egymást, ugyanabban a sorrendben. A nyitóöltés mindig a záróöltés alatt található. Tehát a legfőbb szabály: a felső öltés mindig azonos irányban keresztezi az alsó öltést. Ha balkezes vagy, akkor kényelmesebb lehet fordítva végezni az öltéseket, teljesen rendben van az is, ha végig tartod magad az első öltés irányához.

Kezdés

A keresztszemezést mindig csomó nélkül kezdd, ha csomót használsz, akkor hímzésed itt-ott kidomborodik, ami egyfelől nem szép, másfelől a keretezést jelentősen megnehezíti.

A sorozatban végig osztott hímzőt használok. Az osztott hímzőt általában 8 méteres motringokban árulják (vannak extra kiadások 12 méterrel, de ezek tényleg ritkák). Az osztott hímző 6 további szálra szedhető szét, tehát ha megfogod a teljes szálat, akkor hatfelé tudod szétválasztani.

A hímzéshez használt kelme határozza meg, hogy hány szálat használunk. Nyilván a készletek tervezői pontosan tisztában vannak az adott anyag tulajdonságaival, így ennek megfelelően adják meg, hogy hány szálat használjunk. Ha magunk tervezünk mintát, akkor jó tudni, hogy az osztott hímzőből annyi szálat vegyünk, amennyi szépen betakarja a kelmét, vagyis nem látszik át az alap. Az 5,4 öltés / cm öltéssűrűségű anyagra általában 2 szállal hímzünk, ez szépen takar, és kényelmesen elfér a fonal az anyag lyukaiban. (Itt jegyezném meg, hogy láttam már olyan készletet is, ahol ebben az anyagtípusban 5 szálas hímzést álmodott a tervező, meg is szenvedtem vele, mire beleszuszakoltam az öltéseket, ám a térhatás, amit ezzel kaptam, mindenért kárpótolt.)

Először egy 10 öltésből álló sort fogunk elkészíteni.

Kezdés a munka fonákján

osztott hímző

Dupla szállal kezdünk. Ehhez az osztott hímző 6 szálából válassz le kettőt, és fűzd be a tűbe!

kongré

A keresztszemes hímzéshez a jól számolható szálú anyag való. Nézd csak a fenti képen a kongrét: a gyártás során négyzetek képződnek, a sarkokban lyukakkal, a kelmének ezt a tulajdonságát fogjuk kihasználni munkánk során. A kongrén lyukról lyukra hímzünk, tehát az öltés lyukban kezdődik és végződik.

Nyitóöltés 

nyitooltes1

A kezdő négyzet bal alsó sarkában ölts fel az anyag színére, bal kezeddel 3-4 öltésnyi (négyzetnyi) fonalat szoríts oda a kelméhez a munka fonákján, és ölts a jobb felső sarokba, húzd át a fonalat az anyag visszájára. Haladás során a hátul lévő szálat úgy igazgasd, hogy a keletkező öltések megfogják a fonal végét, ezzel rögzítjük a kilógó fonalvéget, biztosítva, hogy ne csússzon ki a kézimunkából.

 

nyitooltes2

A második öltésnél a következő négyzet bal alsó sarkában kezdj, és a jobb felső sarokban ölts le az anyag visszájára. Ezt ismételd meg 10 öltésen keresztül.

 

nyitooltes3

nyitooltes4

Ekkor elértél a sor végére, ha megfordítod a munkádat, akkor hátul függőleges vonalakat látsz, amelyek gondosan befedik azt a szálat, amelyet az első 3-4 öltés alá igazgattál be. Ezzel a szállal nem érdemes spórolni, mert nincs nagyobb bosszúság annál, mint amikor a gondosan elkészített munka végére meglazulnak egyes keresztszemek, szóval legyen inkább 4-5 szem, ami alá rögzíted a szálat.

Záróöltés

záróöltés1

Az utolsó nyitóöltésedet a jobb felső sarokban fejezted be, a tűt visszahúztad az anyag visszájára, most ölts fel az anyag színére a jobb alsó sarokban, majd le az anyag visszájára a bal felső sarokban, haladj visszafelé, és zárd be az öltéseket.

záróöltés2

Az utolsó záróöltésnél a jobb felső sarokban ölts le, fordítsd meg a munkádat, és három-négy öltés alá húzd be a fonalat, végeztél, az öltésekhez közel vágd el a fonalat.

záróöltés3

Elkészült az első keresztszemes sorod. Ha ügyesen dolgoztál, akkor színén egyforma keresztöltéseket találsz, a visszáján pedig egyenes vonalakat. Ez egy fonaltakarékos és esztétikus változata a keresztöltésnek. A munka szépségét nagyban befolyásolja a keresztszemek egyforma feszessége. A lényeg, hogy ne lógjon a fonal, ám annyira ne legyen feszes az öltés, hogy a közrevett szálak összehúzódjanak, pár sor gyakorlás után kézre fog állni, és érezni fogod, mennyire kell meghúznod a fonalat.

 

Most már tudod az alapokat, mire a sorozat végére érünk, mindent tudni fogsz a keresztszemezésről. Érdemes már most kiválasztani az első készletedet. November 1-jén éjfélig 10% kedvezménnyel vásárolhatsz a Riolis előrendelési akció keretében. Az előrendelési akciót itt találod.

Milyen készletet válassz elsőnek? Kattints ide, és olvasd el a blogbejegyzést, amiben a készletválasztással foglalkoztam.

A Riolis készleteivel már foglalkoztam egy korábbi bejegyzésben, olvasd el, ha meg szeretnéd tudni, mi a titkuk. Katt ide!

Még csak most kezdődik a móka! A következő részben a keresztszemes készletek fajtáival foglalkozunk.

Kellemes öltögetést kívánok!

Andrea

Authors

One Comment;

  1. Pingback: Keresztszemes hímzés - I. - Cérnalányok blog

*

 

Top
Nap terméke – Catania Jade

A nap terméke ma ingyenesen letölthető mintával!

Close