Keresztszemes hímzés – I.

Ma induló új sorozatomban szeretném megmutatni a keresztszemes hímzés alapjait. Írásaimmal szeretnék kedvet csinálni, vagy épp új lendületet adni egy kreatív, igazi kikapcsolódást nyújtó és szenvedélyesen szerethető hobbihoz. A bejegyzéseket igyekszem gazdagon illusztrálni fotóval, hogy lépésről lépésre haladhassunk együtt. Tarts velem!

A keresztszemezést szerencsére sokféleképpen lehet jól csinálni, egy idő után ki fog alakulni a saját stílusod. Rájössz majd, hogy rámával vagy ráma nélkül megy-e jobban a munka, vagy éppen, hogy a nyitó öltések balról jobbra, vagy jobbról balra öltve esnek inkább a kezedre. Egy a lényeg: leld benne örömödet, és töltsön el sikerélménnyel a munkálkodás. Sorozatomban azt a módszert mutatom meg neked, ahogy én csinálom, természetesen nem ez az egyedüli és jó megoldás, máshogy is lehet szép a végeredmény. Jobbkezes vagyok, így fogom mutatni az öltéseket, ha te balkezes vagy, lehet, hogy fordítva kivitelezve jobban kézre áll majd egy-egy öltés.

A keresztöltések családjába többféle öltés is besorolható pl. a Szt. György keresztje, a kitöltő csillagöltés, a zegzugöltés, a hermelinöltés, a montenegrói keresztöltés vagy az egyenlő oldalú keresztöltés. A Keresztszemes hímzés sorozatban az egyenlő oldalú keresztöltéssel fogunk foglalkozni. A webáruházamban (www.cernalanyok.hu) kapható keresztszemes készleteket mind ezzel az öltéssel kell elkészíteni.

egyenlooldalux

Az egyenlő oldalú keresztöltés két egyforma nagyságú átlós öltésből áll, melyek mindig keresztezik egymást, méghozzá ugyanabban a sorrendben. A keresztszemes kézimunkánk attól lesz szép, ha a munka elejétől a végéig sikerül megtartanunk az öltések sorrendjét.

Tűre fel! Lássunk neki! Először vegyük sorra, mire lesz szükséged a keresztszemezés során.

Kelme

kongré

A keresztszemezéshez mindenekelőtt szükséged van kelmére. Első munkáidhoz feltétlenül olyan anyagot válassz, amelynek könnyű számolni a szálait. A kongré, vagy köznapi nevén Aida (az Aida eredendően a Zweigart egyik anyagának márkaneve, ám gyorsan átkerült köznapi használatba, így a kongré típusú anyagokat gyakran nevezik aidának is) vászon olyan anyag, amelyen a gyártás során négyzetek képződnek, a négyzetek sarkánál lévő lyukak megkönnyítik az öltögetést, és ezek a lyukak jelentik majd a támpontot az öltéseknél. Mindenféle színben, mintában és öltéssűrűséggel választhatsz anyagot. A mostani sorozat elején a leggyakrabban használt öltéssűrűséget fogom használni: 5,4 öltés / cm (ezt szokták még jelölni 14 ct-vel is, angolszász mértékegység alapján), ez azt jelenti, hogy egy centiméter anyagra 5,4 öltés jut, vagyis egy 10 cm-es szakaszon 54 öltés van.

 

himzovaszon

A lenvászont is választhatod munkád alapjául, ugyanis a szövet felépítése lehetővé teszi, hogy könnyen számolhassuk a szálakat. A lenvászonra való hímzés külön téma lesz a sorozatban.

Hímezhetsz vászonszövésű kelmére is (pl. farmer, póló anyag), ennek technikáját is megmutatom majd.

A kereskedelmi forgalomban kifejezetten keresztszemezéshez kapható anyagokat és  a keresztszemes készletekbe csomagolt kelméket használat előtt nem szükséges beavatni, tehát amint kézhez vetted, már meg is kezdheted az öltögetést.

Fonal

osztott

Általában osztott hímzőt használunk a keresztszemezéshez, de természetesen használhatunk gyapjúhímzőt vagy perlét is.

Az osztott hímző jellegzetessége, hogy 6 különálló szálból áll, amelyeket az anyag sűrűségének, illetve a mintaív előírásainak megfelelően használhatunk akár egyben, akár 1-2-3-4-5 szálával is.

needle

A tű kiválasztásánál a fő szabály az, hogy az anyagon ne hagyjon nyomot a kiválasztott tűnk. Természetesen anyagsűrűségtől függ, hogy tompa hegyű, vagy hegyes tűt használunk-e munkánk során. A másik szempont, amit érdemes figyelembe venni, hogy a befűzött fonal akadálytalanul haladhasson át a tű lyukán, ne akadjon bele, ne szálazódjon ki.

Ráma

hoops

A ráma arra való, hogy az öltések ne húzzák el a kész munkát. Az, hogy kinek-kinek rámával vagy anélkül esik jól a hímzés, egyéni ízlés kérdése. Próbáld ki rámával is, és anélkül is, meglátod majd, melyikkel kapsz szebb eredményt, illetve, hogy melyik módszer kényelmesebb.

A következő részben elkészítjük az első keresztszemeket!

 

Authors

One Comment;

  1. Pingback: Keresztszemes hímzés - II. - Cérnalányok blog

*

 

Top
Keresztszemes hímzés – VIII.

Ebben a részben a francia csomóról terveztem írni, de már írtam régebben egy bejegyzést, amelyben részletesen bemutatom a francia csomó...

Close