Nagyobb kézimunkák – Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

Tegnap összefutottam egy ismerősömmel, és lelkendezve említette, hogy látta a csodaszép alkotásokat a Keresztszemes kihívás – festményekben. Gyorsan arra terelődött a szó, hogy mekkora munka, és mennyi idő egy-egy ilyen nagyobb keresztszemes elkészítése, és egyáltalán hogyan lehet egy ilyet véghez vinni?

Bizony, az alkalmasint 40-60 ezer öltést megcsinálni amellett, hogy boldogság, elég kemény meló is. A keresztszemes kihívás résztvevői közül több lánnyal is találkoztam a szakkörökön, és láttam, hogy vannak, akik haladnak, vannak, akik nem. Többek között nekem sem sikerült befejeznem határidőre, ennek pedig az a legfőbb oka, hogy majd’ egy évig alig-alig öltögettem bele, miközben majd megevett a zöld penész, hogy sorra készülnek el a szebbnél szebb munkák. Volt, aki befejezte félév alatt, másnak 9 hónap kellett, van, aki a legutolsó pillanatban ért a végére, de a lényeg, hogy elkészült.

Szóval a nagyobb kézimunkák elkészítéséhez szükséges:

  1. Egy készlet, amelybe valósággal szerelmes vagy, amit nagyon-nagyon szeretnél kihímezni.
  2. Ha az 1. pont teljesült, akkor már megszületik benned az elszánás, hogy csak azért is meg fogod csinálni.
  3. eszközök, amelyek segítenek abban, hogy jobban láss, rendszerezz, és úgy általában jobban haladj a munkáddal.
  4. Nem árt, ha van némi időd, és itt nem temérdekre kell gondolni, hanem inkább arra, hogy rendszeresen tudj foglalkozni a hímzéseddel. Ha napi fél óra jut rá, akkor napi fél óra.
  5. Vedd komolyan. Tudom, a te életedben is sok minden kéri a figyelmet, a nap végén alig várod, hogy lepihenj, de miért ne pihenhetnél hímzés közben?
  6. Határidő: ó, hát a határidő az nagyon inspiráló tud lenni, egy közelgő ünnep, vagy épp a kihívás vége szárnyakat ad az öltögető kezének.
  7. Ha leül a lelkesedésed, mutasd meg gyorsan az elkészült munkádat egy közösségnek akár a facebookon, akár személyes találkozások során, meglátod, sokan meg fognak dicsérni az ügyességedért, alig győzöd majd learatni a babérokat.
  8. Fázisfotók: készíts egy képet a hímzés megkezdése előtt, majd a nap végén, és lehet, hogy úgy érzed, alig haladtál, a képen látni fogod, hogy igenis sokat szaporodtak az öltések.
  9. Hangoskönyv, vagy film, vagy akár a magadban elmélyedés, akármelyiket is választod, jól fogsz szórakozni, és észrevétlenül lesz az egy öltésből ezer, majd negyvenezer.
  10. Rendszeresség, sokaknak, többek közt nekem is ez a legnehezebb, pedig, ha csak napi fél órát öltögetsz is, egy hét alatt már akkor is remek haladást lehet elérni.

+1. Néha jól jön egy váltó kézimunka, egy kisebb darab, amivel gyorsan végzel, a sikerélmény endorfinnal tölt el, és újabb lendületet ad a nagy munkához.

Félre ne érts, ezzel a poszttal nem okoskodni akartam, csak rámutatni arra, hogy azok, akik elkészültek miért készültek el időre a nagy kézimunkájukkal. Büszke vagyok rájuk egytől egyig, és nagyon örülök neki, hogy szemtanúja lehettem az alkotási folyamatuknak.

Van még tipped, hogy mi vihet sikerre egy ilyen vállalkozást? Te készítettél már nagyobb kézimunkát? Ha még nem mertél belevágni, akkor mi volt az, ami a leginkább visszatartott? Írd meg kommentben!

Authors

*

 

Top
Óriás rózsaszín kötött nyúl az Alpokban

Közel 10 éve terpeszkedik az olaszországi Artesina mellett egy óriás rózsaszín kötött nyúl. A nyulat a műholdfelvételeken is jól lehet...

Close