PIF

Egy kezdeményezés, amelynek a háttere filmen alapul. Egy jó cselekedet nem kerül sokba, ám, ha mindenki jó cselekedettel fizet azért, amit kapott, akkor jobbá válik a világ. Hogyan került át ez a kézműves világba?

Bizonyára sok olvasóm látta a Kevin Spacey és Helen Hunt főszereplésével bemutatott A jövő kezdete (Pay it Forward) című filmet. Ha mégsem, akkor röviden összefoglalom a történetet: az iskolába érkező új tanár azt kéri a diákoktól, váltsák meg a világot. Aki jó jegyet szeretne év végén, az tesz valamit, amitől jobbak lesznek a dolgok. Trevor komolyan veszi a feladatot, és azt ötli ki, hogy segít három emberen, akiknek meg kell ígérniük, hogy három-három másik rászorulón segítenek. Elsőként Trevor befogad egy hajléktalant, az anyja persze kidobja, de természetesen, mivel amerikai film, a fiú nem adja fel… (ha nem láttad, nézd meg!).

A Pay it Forward először 2005 táján jött velem szemben az interneten: alkoss valamit, és add tovább, és kérd meg a megajándékozottat, hogy ő is ajándékozzon meg valakit, és így tovább. Világszerte különféle kezdeményezések jöttek létre: horgolócsoportok madarakat horgoltak és adtak tovább, kötősök sálakat ajándékoztak, foltvarrók kedves párnákkal lepték meg ismerőseiket. Ma már a facebook és a blog korában villám sebesen terjednek az ilyen felhívások. Sokféle változatban létezik, az útnak indító találja ki a szabályokat.

Mitől működik? Légy önzetlen! Ne várj viszonzást, még a lelked mélyén se, ha mégis kapsz valamit, akkor örülj neki!  Ha baráti társaságban szerveztek PIF-et, akkor lepd meg barátnődet a kedvenc színeiből kötött sállal, kérd meg, készítsen ő is valamit, és adja tovább. Ezek a kezdeményezések általában ott szoktak elbukni, hogy egy-egy megajándékozott már nem érzi magában az erőt, hogy elkészítsen valamit.

Vettél már részt PIF-ben?

Authors

*

 

Top
Kötés? Csakis meztelenül!

Hogy mi van? Úgy-úgy, elvégre úgyis új ruhatár készül, miért ne kössünk meztelenül, a plusz ruházat csak akadályozza a kötés...

Close