RR

Azaz, Round Robin. Mi ez, kinek való, mire kell figyelni és hogyan működik?

Keresztszemezők és foltvarrók körében elterjedt munkamódszer, amikor is egy-egy nagyobb munkát többen készítenek el úgy, hogy egyenlő részekre osztják a feladatot, majd időről időre tovább adják. Kinél lesz a kész mű? Hát mindenkinél, ugyanis mindenki útnak indítja a saját munkáját, majd a csoport szabályainak megfelelően továbbadják egymásnak.

Nézzünk egy példát: adott egy 12 fős társaság, akik jóban vannak egymással, esetleg személyesen is rendszeresen találkoznak. Kitalálják, hogy jó lenne valami közöset csinálni, megőrizni egymás öltéseit.

Választhatnak a kötött és a szabad RR között. A kötött RR-ben minden tag ugyanazt a mintát öltögeti, tehát mire körbeér a kendő, addigra minden tagnak ugyanaz a kihímzett mintája lesz meg. Ilyenkor célszerű megállapodni hogyan követik egymást a minták, így elkerülhető, hogy valaki tizenkétszer hímezze ugyanazt, mert már csak az marad neki. A szabad RR-ben mindenki neki tetsző mintát választ, itt azonban érdemes figyelembe venni a résztvevők hímzési tudását, tehát, ha túl bonyolult a minta, vagy túl sok a különleges öltés, akkor inkább profikkal szövetkezzünk, akikről biztosan tudjuk, hogy nem fog ki rajtuk a választott mintánk.

Milyen legyen a minta? Társaságunk akkor jár el helyesen, ha olyan mintát választ, amit könnyen 12 egységes részre lehet osztani, pl. 12 virág, teáscsésze vagy süti.

A “normális” RR tempó havi váltásban gondolkodik, vagyis, minden hónap adott napján postára adják a résztvevők az elkészített hímzést, vagy személyesen találkoznak, hogy cseréljenek. Természetesen a szabályokat a csoport tagjai közösen alkotják meg.

Kinek való? Mindazoknak, akik szeretnek közösen alkotni, szeretnek másokra odafigyelni és egyáltalán csoportban dolgozni.

Mire figyelj?

Szerintem két egyszerű szabály betartásával máris sikerre vihető egy RR:

  • Tartsd be a csoport alkotta szabályokat. Add tovább időben a munkát, ne késlekedj, ezzel bosszúságot okozol az utánad következőnek.
  • Figyelmesen olvasd el, mit kér tőled az adott RR kendő indítója, ha valami nem világos, inkább kérdezz, semmi sem rosszabb, mintha elrontod mások örömét a pontatlan munkával.

Természetesen minden RR a bizalmon alapul, eddig öltögettem már vagy 6-7 darabot, de kettő még mindig kering a világban, és sajnos már nem hiszem, hogy visszakerül hozzám valaha is. Pech, ha egy örökös későt fogsz ki magad előtt, míg te szereted betartani a határidőt, így olyanokkal érdemes belevágni egy ilyen munkába, akikben megbízol, hogy képesek határidőre elkészülni és tovább küldeni a mintát.

Hogyan készítsük elő?

Azokat az RR-ket szeretem, ahol a mintagazdák gondosan előkészítik a kendőt és a mintaívet, valamint a szükséges fonalat is mellékelik a kézimunkához. Az azonos fonaltól lesz szép a hímzés, ha mindenki a mindenféle maradékát használja, akkor kétséges az eredmény. Hogyan szoktam én?

  • Elszegem a kelmét,
  • kimosható szövetjelölővel beosztom 10 öltésenként az anyagot,
  • ha a mintán keret van, akkor azt elkészítem,
  • férceléssel kijelölöm az egyes minták kezdetét,
  • beszerzem a szükséges mennyiségű és darabszámú fonalat, feltekerem bobinázó papírra
  • levélben megírom, hogy pontosan mit várok a résztvevőktől, így mindenki tudni fogja, mit kell csinálnia
  • majd útnak indítom a kis készletemet
  • ezt követően pedig várom, hogy egy év elteltével visszatérjen hozzám, illetve szépen sorban megérkezzenek az egyes munkák

Természetesen 12-nél kevesebben is lehettek egy csoportban, akkor vagy kisebb mintát hímeztek, vagy többet hímez egy-egy résztvevő.

Ha RR-t szervezel, akkor használd ki a XXI. század nagyszerű lehetőségeit: a levelezőlistát vagy a facebookot. Könnyen tarthatjátok egymással a kapcsolatot. Megköszönöm, ha az alapanyagok beszerzésénél eszetekbe jut a Cérnalányok Kézimunka Webáruház.

Pinterest albumunkban összegyűjtöttem pár mintát ötletadónak. Katt ide, és nézd meg!

Te részt vennél ilyen munkában? Íme egy csoport, amely segítségedre lehet abban, hogy társakat, vagy mintát találj: Cérnalányok RR csoport a Facebookon.

Authors

*

 

Top
Karácsonyi ingyenes kiszállítás a Cérnalányoknál

A 2014. december 13-14. feladott rendeléseket ingyen szállítjuk, amennyiben....

Close