Óriás takaró készül

A Facebookon létrejött egy csoport az ÓRIÁS TAKARÓ – rekorddal vagy anélkül, csak mert szeretjük… , ahol olyan lányok, asszonyok jöttek össze, akik szeretnek horgolni és kötni. Óriás takaró készül, a csoport létrehívójával, Csobán Erikával beszélgettem.

Cérnalányok: Honnan jött az ötlet, hogy összegyűjtsd a kötés és horgolás szerelmeseit?

Csobán Erika: Sok olyan csoport „él” a Facebookon, ahol ezen kézimunka szerelmesei dolgozhatnak együtt…. Nekem inkább az a gondolat volt a fejemben, hogy a kedvelt „nagyiminta” valóban alkalmas arra, hogy a magunk körül felgyülemlett apró gombócokat hasznosítsuk…. és itt jön a „milenneha”… sok-sok ember egy-egy darabbal egymás mellé telepedne???

Cérnalányok: Úgy tudom, tavaly már készült egy óriás takaró. Hányan vettek részt a munkában? Mekkora lett a kész takaró?

Csobán Erika:  700-as tagságunk volt tavaly. 2484 db takaró került leterítésre ill. összeállításra, amelyből a rekordhitelesítés 625m2-t hozott ki ( nyilván a centi mást mutat a teregetés nyomán, mint a „matekos” darabszám…)

ZsedrovitsEnikő-óriástakaró (127 of 298)

Kezdődik az összeállítás

 

Cérnalányok: Mi lett a takarók sorsa?

Csobán Erika:  Közel 20 intézmény, gyermekotthon több mint 400 lakója kapta kézhez az Óriás egy-egy darabját, mint saját takaróját. A rendezvényen is voltak jelen meghívott gyerekcsoportok… de mivel nagyon későn végeztünk, így utólag vittük ki a legtöbb helyre a takarókat. Fontos volt számomra, hogy mindenképp személyes legyen az átadás, illetve hogy sikerüljön tagokat is bevonni távolabbra eső intézmények látogatásába.

Cérnalányok: Milyen volt a fogadtatásuk az elajándékozott takaróknak?

Csobán Erika:  Nem tudok olyan szavakkal fogalmazni, amik visszaadhatják az érzést,  talán kicsit segítenek ebben a fényképek, amit azért is szorgalmaztam, hogy mindazok részesülhessenek az örömből, mosolyokból és meghatottságból, akik nem lehettek jelen.

 

nekikkeszul3

Nekik készül

 

Cérnalányok: Mi az idei év célkitűzése, mekkora takaró készül?

Csobán Erika:  Már most márciusban eszméletlen tempót diktálnak a Lányok!! A Takarónk nő!!!! A létszámunk is. De mennyiségekről nem beszélek, mert a medve bőrére sem iszunk előre, és akármi is lesz, igaz marad: rekorddal vagy anélkül is öröm lesz a takarókból!!

Ámde azt sejteni lehet, hogy a tavalyi mennyiségen nem maradunk alul…. ☺

Cérnalányok: Minden önkéntes otthonában készíti az egyes darabokat. Mekkora részekből áll majd össze a nagy egész?

Csobán Erika:  Természetesen, a tagok a saját életükbe illesztve szánnak rá időt, energiát a munka, a család, az egészség-betegség, a jó- és rosszkedv mellett és elűzésére.

Cérnalányok: Vannak különleges szabályok a kötés, horgolás során?

Csobán Erika:  A szabályok rugalmasak. FŐ SZABÁLY A MÉRET: 50x50cm. Szabály még egy lehetőleg egyenes oldal. Megkötések nincsenek mintában, horgolás-kötés tekintetében.  És nagy kérésem van, hogy ügyeskedjünk a színekkel. „Szabály” még, hogy ne rivalizáljunk, kezdő és profi, egydarabos és százdarabos ugyanazt a mosolyt kapja a Társaktól.

Összeállítás

Összeállítás

Cérnalányok: Egy ekkora takaró elkészítéséhez rengeteg fonal szükséges, honnan szerzitek az alapanyagot?

Csobán Erika:  Emelem kalapom a Tagok gyűjtögetése előtt, én csak itt-ott próbálok lelkesíteni, tanácsot adni, aztán van aki vérmesen nekigyűrkőzik, keres-kutat-kér, és a takaró méretéből látszik, hogy azért siker is akad bőven. Egy komoly fonalas főtámogatónk kiemelkedően nagy batyuval,  bő 300kg fonallal segítette munkánkat. Épp ennek a kiosztása zajlott mostanság le a csoportban.

Cérnalányok:  Hányan vagytok most a facebook csoportban? Várod még újabb önkéntesek jelentkezését?

Csobán Erika: Ha most rápillantok, épp 1449 tagnál járunk. Természetesen minden aktív kezet szívesen várunk, látunk: „belépőnk” 1db 50x50cm-es négyzet!! ☺

Cérnalányok: Egy ilyen remek kezdeményezés sokakat megmozgat a ország minden tájáról, hogy tapasztalod, alakultak kapcsolatok, barátságok a csoportban? Összejártok alkotni?

Csobán Erika: Azt hiszem, valós kapcsolatok alakulnak, barátságok, némi mozgás az életünkbe, sok-sok apró jóérzés a napi hajtás-közömbösség-magány világába. Talán túl nagy szavak ezek, de szerintem van igazság benne.

Cérnalányok: Mikor és hol fogjátok összeállítani a takarót?

Csobán Erika: Augusztus 29-én Csákberényben állítjuk össze a takarót. Nem hittem, hogy ilyen élményeket élhetek meg egy egyszerű horgolótűvel a kezemben. Hálás vagyok az Emberek bizalmáért, munkájáért! Szeretném, ha minél többen érezhetnék azt az örömöt és torokszorító izgalmat, amiben tavaly részünk lehetett. A mindennapjainkat is nagyon sok apró jóérzésű pillanat színezi, amit a csoporttársainktól kapunk. Valahol már mondtam-írtam ezt, így csak ismételni tudom: Valóban igaz, hogy jobb adni, mint kapni, és ennek a Csoportnak ez az Igazság adja a lelkét.  Csak sajnálni tudom azokat, akik nem tapasztalhatják ezt meg.  Nagyon sokat veszítenek vele. Nekik üzenném, hogy egy próbát mindenképp megér!!!

ééééés FONALAT VÁRUNK, GYŰJTÜNK!!!!!!!!!!!!

Kapcsolat: oriastakaro@gmail.com

A RENDEZVÉNYRE PEDIG SOK SZERETETTEL VÁRUNK MINDEN NÉZELŐDŐT IS!!!

Ha csatlakoznál a facebook csoporthoz, kattints ide!

Cérnalányok: Köszönöm szépen a beszélgetést.

(A fotókat Zsedrovits Enikő készítette, felhasználásukhoz engedélyt Csobán Erikától kaptam.)

Authors

*

 

Top
Nyereményjáték

Vegyél részt a Cérnalányok és a MyBeautyCard közös nyereményjátékán!

Close