Milyen tűt válasszunk a munkánkhoz? Ez természetesen attól függ, hogy milyen darabon szeretnénk dolgozni. Alapelvként elmondható, hogy a tűt a kelmétől és a fonaltól függően válasszuk ki.

A fonal vastagsága határozza meg a tű fokának méretét, itt a fő szempont, hogy a fonal akadálytalanul haladjon át a tű fokán, ha picit is akadozik befűzéskor a fonal, akkor a munka során kibolyhosodik, szétszálazódik, és a munkánk végeredménye nem lesz tetszetős és tartós.

A kelme szövése iránymutató arra nézve, hogy milyen hegyű tűt használjunk. Minél sűrűbb szövésű a kelménk, annál hegyesebb tűre lesz szükségünk. A tűnek nem szabad nyomot hagynia maga után a kelmén, akadálytalanul kell áthaladnia a szálak között.

352512

 

A gobelintű hegye tompa, a foka széles. Főleg kanavászhoz, subázáshoz használjuk.

352427

 

A keresztszemezéshez használatos tű foka hosszúkás, és elég vastag ahhoz, hogy több szálat is be tudjunk fűzni egyszerre. A Cérnalányok DMC keresztszemes tűkészleteket forgalmaz. Egy készletben 6 darab tű van. Minél nagyobb a tű száma, annál sűrűbb szövésű kelméhez való.

A 22-es tűt a 3,1 öltés / cm (8 ct) és a 4 öltés / cm (11 ct) anyagokhoz válasszuk.

A 24-es tűt az 5,4 öltés / cm (14 ct) kelmékhez használjuk.

A 26-os tűt a 7,6 öltés / cm (18 ct) kelméhez válasszuk.

A 28-as tűt hímzővászonhoz, lenvászonhoz és 6,3 öltés / cm (16 ct)  és 7,6 öltés (18 ct) anyagoknál használjuk.

A tűkészleteket a Cérnalányok Kézimunka Webáruházban tudod megrendelni.

Authors

*

 

Top
64.960 öltéssel később

Csodálatos érzés egy ekkora keresztszemes készlet elkészítése. A befejezés még kicsit odébb van, mert még a mosás és vasalás után...

Close