Az első nyomtatott keresztszemes minták

A hímzés többezer éve velünk él, díszíti otthonainkat és ruháinkat. Találtak hímzett kelméket egyiptomi ásatásokon, Tutanhamon sírjában is. A világ minden táján találunk kelméket, mintákat már az időszámításunk előtti időkből is.

A legelső kinyomtatott minta a Gutenberg féle könyvnyomtatás feltalálása után mintegy 70 évvel keletkezik, ám ekkor a minták még nem értékesítésre készültek. Az 1800-as évek hajnalán a berlini kereskedő Philipson látott elég fantáziát a minták tömeges gyártásban és értékesítésében. 1840-re már évi 14.000 darabot adott el a keresztszemes mintákból. A varrógép 1851-es megjelenése sem vezetett a kézimunkázók számának csökkenéséhez, de a könnyebbé váló előkészítés, a felszabaduló idő egyre inkább hobbivá változtatta a hímzést.

A nők tömeges beiskolázásáig az öltögetés a betűtanulást is szolgálta. A lányok különféle mintakedők készítésével kóstolhattak bele a betűk világába. Egy-egy mintakendőn a közösség számára fontos montívumok, valamint az abc betűi és a számok kerültek kihímzésre.

Stickmuster_1735

A képen a mannheimi múzeumban megtalálható keresztszemes mintakendő látható. Alberta Arnolda Sligters munkája 1735-ből.

Az 1960-as években robbanászszerűen növekedett a kézimunkázók száma, és ez a növekedés ma is tart. Újabb és újabb genereciók, fiatalok és idősebbek, nők és férfiak hódolnak ennek a kikapcsolódást nyújtó hobbinak.

Nézd meg keresztszemes készleteinket a Cérnalányok oldalán.

Authors

Hasonló bejegyzések

*

 

Top
Napi tipp

Hímzés közben megelőzheted a fonal bolyhosodását, ha egyszerre nem fűzöl be a tűbe 30-40 cm-nél többet. Praktikusan: mérd az alkarodhoz,...

Close