Mercerizálás

Pamut összetételű alapanyagok leírásában gyakran olvassuk: mercerizált. Gondoltad volna, hogy egy XIX. századi felfedezésnek köszönhetjük a mai fonalak selymes fényét?

Mercerizálás, nem más, mint a pamutfonalaknak vagy szöveteknek nátronlúggal való kezelése. Az eljárás eredményeképpen a fonalak és szövetek selymes fényt nyernek, a színező festéket jobban magukba szívják, és színezett anyag tovább megőrzi színét és fényét.

A technológiát John Mercer (1791 – 1866) angol tudósról nevezték el, aki 1844-ben rájött arra, Fotor010179339_1hogy a pamutkelmék nátronlúgban zsugorodnak, és ha az ilyen kelmét még lúgos állapotban kifeszítik és kimossák, akkor az vízálló selymes fényt kap. A mercerizálás megváltoztatja a gyapot szerkezetét. A pamutszálacskák a lúg hatására hengeres alakot vesznek fel, ráncaik kisimulnak. Az eljárás azonban csak 1890-ben lett igazán népszerű, amikor H. A. Lowe kutatásainak eredményeképpen sikerült a zsugorodási veszteséget a minimálisra csökkenteni.

A folyamat: a nátronlúgos fürdőt követően savba mártják az alapanyagot, majd ezt követően egyes eljárásokban nyílt láng fölött áthúzzák a szálakat, eltávolítva ezzel az anyagfelesleget, ettől még jobb lesz az anyag megjelenése.

Mercerizált pamut

Mercerizált pamut

 

 

Authors
Tags

Hasonló bejegyzések

*

 

Top
Ingyenes szállítás 2016. február 22-én éjfélig

Add fel rendelésedet a Cérnalányoknál 2016. február 22-én éjfélig....

Close