Keresztszemes hógolyók

 

Nóra munkáival először a Cérnalányok virtuális szakkörben találkoztam. Megkértem, hogy vendégszerzőként mutassa meg, hogyan készülnek a keresztszemes hógolyók. 

 

Szerintem mindannyian egyetérthetünk azzal az örök érvényű mondással, hogy a karácsonyi készülődést nem lehet elég korán elkezdeni. Amikor a hiper-szuper élelmiszerboltokban szeptemberben a sütőtök mellett már a karácsonyi csomagolású mézes puszedlik és püspökkenyerek mosolyognak rám, a kézműves (web)áruházak polcai pedig roskadoznak a szebbnél szebb karácsonyi csodáktól, akkor egy gyors számvetést követően mindig átfut rajtam a gondolat, hogy a legújabb könyvszerzeményem olvasása helyett inkább már a karácsonyi terítőn kellett volna dolgoznom a nyári napsütésben. Az első kétségbeesés után azonban megpróbálom rendezni a soraimat, és megkezdődik a tervezés, ütemezés, hogy mikor és milyen ajándékot, dekorációt fogok elkészíteni, amit aztán az élet persze százszor felülír, és így fordulhat elő az, hogy december 24-én délután a sült pulyka és a torta szeletelése között szúrom az utolsó gombostűt az egyik DIY karácsonyfadíszbe vagy ajándékba.

Ettől függetlenül minden évben gyermeki lelkesedéssel vágok neki az év számomra legszebb időszakának, és sokszor már Karácsony másnapján azon gondolkodom, hogy egy év múlva mivel lepjem meg a szeretteimet. Gyermekkorom óta szenvedélyem a kézműveskedés, de ami igazán kikapcsol a mindennapi hajtásból, az a keresztszemes hímzés. Az internetnek hála az elmúlt években sok tervező munkáját, stílusát megismertem, és közülük Christian Dahlbeck lett az egyik nagy kedvencem. Az ő munkái után kutakodva jutottam el erre az oldalra, és az itt látott „hógolyó” szerelem lett első látásra. Sajnos a horgolási tudásom sokat kopott az elmúlt pár évben (bár minden évben megfogadom, hogy leporolom és beélesítem a nagymamámtól örökölt horgolótűket), ezért a kivitelezésre rendelkezésre álló rövid idő miatt egy alternatív megoldást találtam ki, és Andrea nagyon kedves és megtisztelő felkérésére ezt szeretném bemutatni Nektek az alábbiakban (persze a horgolás nagy mesterei se fogják vissza magukat és készítsék el úgy a „hógolyót”, hogy behorgolják az alapot).

A hozzávalók a következők

 • kihímzett minta
 • hungarocell gömb (én most 8 cm átmérőjűt használtam)
 • fehér buklé fonal
 • hobbi ragasztó
 • ecset a ragasztó felviteléhez
 • horgolás esetén a ragasztás eszközei helyett horgolótű
 • vékony szalag
 • gombostű

hogolyo1

1. Elsőként varrjuk ki a mintát, amit a gömbre szánunk díszítésként. A tavalyi bohókás kis állatok helyett ennek a leírásnak az elkészítéséhez egy arany színű hópelyhet készítettem (ezzel elkészült az idei első karácsonyfadíszem ☺), de a bejegyzés végén majd mutatok egy cukiságot is.

hogolyo2

2. Ezt követően vágjuk ki a mintát. Szerintem érdemes kör alakban körbevágni, mert így a rögzítéskor könnyebben tudja követni az anyag a gömb alakját.

hogolyo3

3. Most következik a minta rögzítése. Először rápróbáltam a mintát gömbre, így láttam, hogy kb. hova esik széle. El akartam kerülni, hogy a mintán esetleg átüssön a ragasztó, ezért csak egy körvonalban kentem be a gömböt vékonyan ragasztóval, igazodva a minta széléhez, majd óvatosan rásimítottam a beragasztózott területre az anyagot. Ragasztás helyett megoldás lehet az is, hogy apró gombostűkkel rögzítjük a mintát a gömbhöz.

hogolyo4

4. Miután a mintát megfelelően rögzítettem és a ragasztó megszáradt (nem akartam, hogy esetleg menetközben elcsússzon a minta), elkezdtem bekenni ragasztóval a gömb további felületét. Be lehet kenni egyből az egészet vagy csak fokozatosan, ezt a ragasztó száradási idejétől függően érdemes mérlegelni. Mivel én olyat használtam, ami elég gyorsan szárad, ezért két-három részletben haladtam a ragasztással. (Érdemes a kivarrt anyag szélét is bekenni ragasztóval onnan kezdve, ahonnan szeretnénk, hogy a fonal befedje a gömbünket.)

hogolyo5

5. A minta felől kezdve feltekertem a fonalat a gömbre, ügyelve arra, hogy a gömb teljes felületét szorosan befedje a fonal.

hogolyo6

6. Miután végeztem, egy aranyszálat rögzítettem gombostűvel a gömb tetejére, hogy fel lehessen akasztani dekorációként. A végeredmény pedig ilyen lett:

hogolyo7

hogolyo8

És végül a tavaly készített gömbök egyike, ami nagy kedvencem:

hogolyo9

Bízom benne, hogy sikerült használható leírást készítenem, és sok szorgos kéz dolgozik majd ezeken a „hógolyókon”, készüljenek azok akár ezen technika szerint, akár horgolva, akár más módon.

Jó munkát és örömteli készülődést kívánok már most az ünnepekre!!! ☺

üdvözlettel:

Nóra

 

Nórának gratulálok a szép munkához! Köszönöm szépen a leírást, természetesen nem maradtam hálatlan. Ha neked is van olyan munkád, amit szívesen bemutatnál szélesebb közönségnek, akkor küldj egy e-mailt az info@cernalanyok.hu címre.

Authors

Hasonló bejegyzések

2 Comments

 1. Dénes Ilona said:

  Kedves Cérnalányok!
  Szeretném kérdezni, hogy ez a hópehely kanavászra van varrva? Úgy látom, hogy igen. Erre nehezebb varrni, mint a kongréra. De gondolom azon is mutatna. Köszönöm a választ. Tisztelettel: Dénes Ilona

  • Nóra said:

   Kedves Ilona!

   A minta sűrű szövésű lenvászonra lett varrva. Kongréra is kivarrható természetesen.

*

 

Top
Virtuális szakkör

Létrehoztam egy zárt FB csoportot, nektek Cérnalányok, hogy tudjunk kötetlenül csacsogni, a munkáinkat megmutatni. A zárt csoportban csak a tagok...

Close