Beszéljünk róla: osztott hímző

Cotton_Threads_04lefzAz osztott hímző – amelyre mulinéként is szoktak hivatkozni – szinte minden hímzés- illetve öltéstípushoz használható, legyen szó keresztszemezésről, tűfestésről vagy akár gobelinek kivarrásáról.

Az osztott hímző egy-egy szála 6 további szálra bontható, így kiválaszthatjuk az anyagnak leginkább megfelelő szálvastagságot.

A legtöbb kézimunka készletbe osztott hímzőt csomagolnak. A mintaíven pedig pontos utasításokat találunk arra vonatkozóan, hány szálat kell használnunk a hímzés elkészítéshez. Leggyakoribb jelölés: 2/6 ez azt jelenti, hogy a 6 szálból kettőt kell használnunk a hímzésünkhöz.

Hogyan használjuk?

Ha a mintánk 2 szálas hímzést ír elő, akkor először vágjuk le a motringból a megfelelő hosszúságot (ekkor még mind a hat szál egyben van).

Figyeljünk rá, hogy 40-45 centinél ne legyen hosszabb a hímzésre használt pamut, mert a túl hosszú szál kibolyhosodáshoz és / vagy csomósodáshoz vezet (másrészt meg ugrálhatunk ki és be az ablakon hímzés közben. 🙂 ).

Válasszunk ki két szálat a hímzéshez, és óvatosan húzzuk ki a kötegből. Látni fogjuk, hogy melyik az a két szál, ami csomósodás nélkül kijön a többi közül.
Fűzzük be a tűbe, és máris kezdhetjük a hímzést

A két legnagyobb Magyarországon kapható márka a DMC és az Anchor. Mindkét márka osztott hímzői 100% pamutból készülnek, az egyes motringok 8 m hosszúságúak. Az osztott hímző minőségét a pamutszálak hosszúsága, a fényesítési eljárás, illetve a festésnél használt alapanyagok határozzák meg. Ma már olyan technológiával készülnek az osztott hímzők, hogy az elkészült munkánk sokáig őrzi fényességét.

anchor stranded cotton

Neked az Anchor vagy a DMC a kedvenced? Van-e különbség a két gyártó termékei között? Miben nyilvánul ez meg? Vagy csak jobb az egyik marketingje, mint a másiké? Szebbek-e a színek? Melyiknek jobb a tapintása? Melyikkel szeretsz dolgozni? Kíváncsi vagyok a tapasztalataidra, írd meg hozzászólásban. 🙂

Authors

Hasonló bejegyzések

One Comment;

  1. Pingback: Karácsonyi terítő készletek a Rico Designtól - Cérnalányok blog

*

 

Top
Hímzés vászonszövésű kelmére

A keresztöltésnek leginkább az egyenletes szövésű kelmék felelnek meg, amelyeken az öltések között a szálak megszámolhatóak, így szabályos sorokat és...

Close