Keresztszemes Kihívás – előkészületek

Belevágtam a Keresztszemes Kihívásba. A választásom a Klimt: Anya gyermekével reprodukcióra esett. Már régóta szemeztem ezzel a képpel, milyen jó lenne kihímezni. Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogyan szoktam nagyobb munkákat előkészíteni.

A kép

Gustav Klimt (1862-1918) a szecessziós stílus egyik legismertebb képviselője. A festmény, mely alapjául szolgált a keresztszemes készletnek 1905-ben készült A nő három kora címmel. A női test változása a középkor óta népszerű téma volt a festők, szobrászok körében. A festmény tömör és filozofikus ábrázolása az emberi sorsnak. A csecsemő és az édesanya halvány bőre már-már éteri, míg az öregasszony profilból ábrázolt megtört teste könyörtelenül hat a maga naturalisztikus ábrázolásában. A kép az erős kontrasztokra épít. Három évvel elkészülte után már igen népszerű lett a festmény, holott első bemutatásakor az idős nő alakja felháborította az embereket. Leggyakrabban az anyai szeretet ábrázolására ragadnak ki részleteket a festményből, így tett a Riolis is, az édesanya és a csecsemő szerepel a keresztszemes készletben.
602px-Gustav_Klimt_020Gustav Klimt: A nő három kora (via Wikipedia)

A hímzőkészlet

Klimt festményének részletét a Riolis tervezője Elena Kolmakova ültette át keresztszemekbe. A készlethez a Riolis saját gyártású fonalait használták. A gyapjúfonalak telt színűek és jól takarják az anyagot.
352702A készlet kibontása után megtettem a szükségesnek vélt előkészületeket. Mivel azon hímzők népes családjába tartozom, akik viszonylag kevés időt tudnak fordítani a hímzésre, és gyakran hosszabb időszakok is eltelnek (sajnos) hímzés nélkül, fontos, hogy az előkészítés alapos legyen, hogy bármikor újra fel tudjam venni a fonalat. 🙂

A kész kézimunka 30 x 35 cm-es lesz.

Eszközök:

eszkozokA hímzéshez szükséges egy jó lámpa, kár lenne idő előtt tönkretenni a szemünket. Szükségünk van továbbá egy jó ollóra, amivel semmi mást nem vágunk, csak a hímzőfonalat. Szeretek rámával hímezni, a nagyobb munkákhoz egy kisebbet és egy nagyobbat használok, a kisebbet elsősorban a szélekhez. Praktikus eszköz a mágneses fonalrendező, mert a sok színt használó kézimunkáknál gyorsabb a haladás, ha egyszerre több szín áll tűbe fűzve. A jelölőfilcet a kelméhez használom, míg a ceruzát a mintaívhez.

Fonalak

szinek1A készletbe gyapjúfonalat csomagoltak 24 színben. Ezt a kézimunkát két szállal kell hímezni. A fonalakat savmentes kartonra tekercseltem az egyszerűbb kezelhetőség kedvéért, de a feldarabolás is jó megoldás lett volna.

fonalrendezoA színek beazonosítását a előre berendezett fonalrendező segíti. Minden színt megkerestem a mintaíven, és a kész képen is, így mire elkezdem a hímzést, már jó ismerőseim lesznek.

Gyöngyök

gyongyA gyöngyökhöz külön tűt használok majd, ez a tű keskeny és hegyes, a gyöngyösöknek ismerős lehet. Természetesen a tű is benne van a készletben.

Kelme

kelme elszegese A kiváló minőségű Zweigart Aida kelmén 5,4 öltés esik egy centiméterre. Az anyagot bevonalaztam jelölő filccel. A filc kimosható az anyagból a munka végeztével. Hímzés közben nagy segítséget nyújt, hogy a rácsvonalak megegyeznek a mintaív vonalaival, így például nagyobb felületeknél (ezen a képen az édesanya bőre elég nagy felület, sokat kell(ene) számolni), megspórolhatjuk a számolgatást, illetve könnyen ellenőrizhetjük helyesen hímeztünk-e.

Már csak a kelme elszegése volt hátra. A varrógépen a cikk-cakk öltést választottam, nem hajtottam alá, mert az problémát okozna a keretezésnél.
24Az előkészületek után nem volt más hátra, mint bepakolni a hímzős táskámba, ezzel is megkönnyítve, hogy a kézimunka rendben legyen, könnyen elővehető és elrakható legyen.

p1050392Beköltöztem a hímzős táskába 🙂

Felkészülni, vigyázz, kész, rajt! Hímzés indul. Időről-időre szívesen megmutatom majd a munkámat.

Csatlakozz a Keresztszemes Kihíváshoz (Jelentkezés), és hímezzünk együtt!

Authors

Hasonló bejegyzések

*

 

Top
Riolis és Thea Gouverneur az év első előrendelési akciójában

Az év első előrendelési akciójában a Riolis és a Thea Gouverneur készleteit szerezheted be akciós áron.

Close