Anyagok és eszközök a hímzéshez

Ma már mindenféle anyag és eszköz  rendelkezésünkre áll a hímzéshez. Minőségben és árban is széles a választék. A munka jellege alapján válasszunk magunknak eszközt és anyagot.

Kelmék

Hímezni nagyon sokféle anyagra lehet. A kelméket két nagy csoportra oszthatjuk: egyenletes szövésűek és vászonszövésűek. Az egyenletes szövésű kelméket olyan munkákhoz válasszuk, ahol fontos az öltések közötti távolság, illetve az öltések egyforma mérete. Szálszámolásos módszerrel könnyen megvalósíthatjuk az egységes öltéseket. A lenti képen a népszerű aidát látható, sokféle színben készül és jó vele dolgozni.

aidafabric
Vászonszövésű anyagok tipikusan a ruházati textíliák, ágyhuzatok, kárpitok, stb. Ezekre a textilekre olyan öltésfajtát válasszunk, amelyeknél nem fontos, hogy pontosan egyformák legyenek az öltések.

Hogyan készítsük elő a kelmét?

A kifejezetten hímezni való anyagokat nem szükséges beavatni, vasalni viszont igen. A textília foszlását elkerülendő szegjük körbe az anyagot.
Ha ruhára, ruhaanyagra varrunk díszítést, mindenképpen avassuk be és vasaljuk ki a textilt. Ezzel megelőzzük a későbbi méretváltozást.

Tűk

A tűt a kelme és a fonal igényeinek megfelelően válasszuk meg. A fonal vastagsága meghatározza a tű fokának a méretét (erőltetés nélkül férjen át rajta a fonal, ha csak erőltetve tudjuk áthúzni a tű fokán, akkor sérülni fog a fonal szerkezete), a tű hegyének pedig könnyedén át kell csúsznia a kelme szálai között, és nem szabad lyukat hagynia maga után a fonal körül.
352425

Rámák

A ráma használatának nagy előnye, hogy hímzés alatt a kelme feszes marad, nem húzódik el valamely irányba. Sokféle ráma közül választhatunk. Érdemes belejönni a használatába, hogy szép munkák kerülhessenek ki a kezünk közül.

hoops

Fonalak

Fonalak, cérnák esetében széles paletta áll rendelkezésünkre, mindig a munka igényeinek megfelelően válasszunk.

352586adet
Ollók

Ha eddig még nem volt saját ollód, akkor ideje beszerezni egyet. Ezzel senki más ne dolgozzon rajtad kívül. Te is csak fonalakhoz használd, és így sokáig fog szolgálni téged.
352584
Gyűszűk

A gyűszűt az öltést végző középső ujjra kell húznunk. Válasszuk meg jól a méretet. Ha van kiszolgált bőrkesztyűnk, akkor annak középső ujját levágva is készíthetünk gyűszűt, amivel megóvhatjuk ujjunkat a tű okozta sérülésektől.

gyuszu

Authors

Hasonló bejegyzések

*

 

Top
Minden napra egy Granny

A Granny Square, vagy nagyinégyzet egy rendkívül népszerű minta a horgolás világában. Rengeteg mintaváltozatban készül, és ami a legjobb benne:...

Close