Hogyan válassz keresztszemes készletet?

Óriási választék áll a keresztszemezők rendelkezésére. A sikeres munka érdekében érdemes néhány szempontot szem előtt tartani a keresztszemes készlet kiválasztásánál.

Jó tizenévvel ezelőtt, a modern hímzések magyarországi megjelenésével egyidőben kezdtem el hímezni. Legelső kézimunka készletem 44×34 cm-es volt. Azért esett erre a választásom, mert gyönyörűek voltak a színei, és gondoltam, jól megleszek vele egy darabig. Végül 3 év telt el a befejezésig, és újabb három a keretezésig, de ez már egy másik történet.
myfirstcross stitch
Hogy-hogy három évig hímeztem? Na, nem egyfolytában. Nagy lelkesedéssel kezdtem bele a több ezer öltés kivitelezésébe. Ám egy idő után már áhítottam a sikert, minél előbb szerettem volna kész munkát a kezemben tudni, ezért egyre-másra hímeztem a kisebb készleteket. Akkoriban mindenféle alkalomra mindenki keresztszemes kézimunkát kapott tőlem ajándékba. De ez a nagy munka csak nem haladt. Ráadásul, amikor újra elővettem, már azt sem tudtam, hogy azért tettem-e le, mert elrontottam valahol, és bontani kellene, vagy pedig azért, mert más dolgom volt. Aztán csak felvettem újra a fonalat, és két hónap alatt be is fejeztem.

Ha valaki megkérdez, akkor a kezdő kézimunkázóknak azt szoktam javasolni, hogy kezdjen egy párnával. A párnát előnyomott kanavára hímezzük, így az első munkánknál nem kell rögtön osztanunk a figyelmünket a mintaív és a keresztöltések kivitelezése között. A sikerélmény gyors, hiszen napi 1-2 óra hímzés mellett a kezdők is elkészülnek 2-3 hét alatt egy párnával.

A következő fokozat a leszámolós keresztszemes. Ez azt jelenti, hogy kapunk egy üres kelmét, amelyre a mintaíven számolgatva az öltéseket kihímezzük a mintát. Első leszámolós munkának válasszunk egy kisebb vagy közepes készletet. Ezekben a mintákban már lehetnek speciális öltések, úgy, mint franciacsomó, vagy back stitch. Ez azonban ne tartson minket vissza a vásárlástól, mert ezek könnyen elsajátítható öltések. Javaslom, mielőtt a megvásárolt kézimunkán használod ezeket az öltéseket, próbáld ki külön anyagon.

Végül pár szempont, amit érdemes figyelembe venni a vásárlás során:

  1. Mérd fel a valós tudásod, és annak megfelelően válassz készletet.
  2. Válaszd ki a tematikát és a kedvenc tervezőházadat, majd ott szűkítsd tovább a keresést.
  3. Előre határozd meg a pénzügyi keretedet, és tartsd is magad hozzá, így nem fogod megbánni a vásárlást, mindig jó érzéssel fogsz a kézimunkára tekinteni.
  4. Gondold át, mikorra szeretnél vele elkészülni. Ha születésnap, vagy karácsony közeleg, akkor mindenképp szánj plusz időt a keretezésre is. Lehet, hogy be kell érned egy kisebb kézimunkával.

Sikeres öltögetés kívánok! Nincs más hátra, mint megrendelni kedvenc készletedet a Cérnalányoknál a www.cernalanyok.hu oldalon.

Authors

Hasonló bejegyzések

One Comment;

  1. Pingback: Keresztszemes hímzés - II. - Cérnalányok blog

*

 

Top
Keresztszemes hímzés – III.

Amikor megnézed a Cérnalányok Kézimunka Webáruház keresztszemes kínálatát, akkor kétféle készlettel találkozhatsz: az első csoportba azok tartoznak, ahol a mintát előnyomták...

Close