Rejtett üzenet keresztszemesben

Felforgató üzenetet találtak egy II. világháborús hadifogoly keresztszemes munkájában. Alexis Casdagli angol őrnagy 1941-ben hadifogságba esett, hogy idejét valamivel elüsse, keresztszemezni kezdett.

2012-ben egyedülálló kiállítás keretében mutatta be a Victoria és Albert Múzeum Alexis Casdagli őrnagy és fia, Tony Casdagli keresztszemes munkáit. A keresztszemezés szeretete apáról fiúra szállt.

Alexis Casdagli 1941-ben esett fogságba. A családja hónapokig azt sem tudta él-e, hal-e. Újabb évek teltek el, amíg hírt kaptak a fogságba esett őrnagytól. 1943-ban egy keresztszemmel hímzett üzenetet küldött a fiának: “Ez az 1581. nap, hogy nem láttalak, de ez már nem lesz így sokáig. Emlékszel, amikor leesett a kerék? Vigyázz a Mamára, amíg haza nem érek újra.”

A hadifogságból végül csak 1945-ben szabadult. Szabadulása után azt mondta a családjának, hogy a Vöröskereszt mentette meg az életét, de a józan eszét a hímzésnek köszönheti. “Ha leülsz és öltögetsz, elfelejtesz mindent, ami körülvesz.” Fogsága alatt több mintakendőt is hímzett. A mintakendőkön a fogolyélet mindennapi részleteit is megörökítette. Mind közül a leghíresebb a kódolt üzenetet rejtő darab.

enhanced-buzz-29629-1324594232-252A kódolt üzenetet rejtő keresztszemes mintakendőben első ránézésre nincs semmi különös. Ám, ha közelebbről megvizsgáljuk a mintát, kiderül, hogy a banális feliratot (Készítette Casdagli őrnagy, amíg hadifogságban volt Dossel-Warburgban 1941 decemberében) körülölelő mintarészben a vonalak és pontok rejtett üzenet olvasható ki a morzejelekből: “Éljen a király!” “Baszd meg Hitler!”

Authors

Hasonló bejegyzések

*

 

Top
Keresztszemes hímzés – IV.

A keresztszemes mintákban az azonos színnel öltendő területek szerencsére nem homogének, milyen unalmas is lenne egyfolytában egyenes sorokat öltögetni. Az...

Close