Francia csomó

Sokan tartanak a francia csomótól, bonyolultnak, nehezen kivitelezhetőnek tartják. Mutatok egy klassz módszert, amellyel némi gyakorlás után tökéletes francia csomót tudsz készíteni.

A keresztszemezésnél ez a legbonyolultabb öltésfajta, amit meg kell tanulni. Sokan tartanak tőle, és azért mondanak le egy-egy szép készletről, mert francia csomót kell benne használni. Most megmutatom, hogyan készíts tökéletes öltést!

A francia csomót magyarul göböltésnek is nevezik. Jellegzetessége, hogy a hímzés felszínéből kiemelkedik és gyöngyszemre emlékeztet, gyakran használják szem, vagy gomb ábrázolására.

A tökéletes francia csomóhoz némi gyakorlás szükséges, de elég egyszer ráérezni a helyes technikára, és onnantól nincs megállás. A hibátlan öltés onnan ismerszik meg, hogy úgy ül az anyagon, mint egy gyöngyszem, nem lóg, és a tövénél nem látszanak ki a fonal szálai. Ez az öltés kis méretben, egyetlen szállal is elkészíthető, de növelhetjük méretét azzal, ha több szálat fűzünk egyszerre a tűbe, vagy többször tekerjük a fonalat a tű köré.

Az öltés elkészítésének menete:

  •     Öltsünk fel az anyag színére.

franciacsomo1

  • Ezután tekerjük a fonalat a tűre. A szálat tekerhetjük az óramutató járásával megegyezően vagy ellentétesen is, de legyünk végig következetesek, mert a munka akkor lesz szép, ha a tekerés iránya végig megegyezik.

franciacsomo2

  •     Öltsünk le a kiinduló pontunk mellett egészen kicsivel. Úgy akadályozhatjuk meg a csomó átbukását, ha nem pontosan abba lyukba öltünk, ahol felhúztuk a szálat az anyag színére.

franciacsomo3

franciacsomo4

  •     Amikor a fonalat már visszájára húzzuk, akkor a színén feszítsük meg, amíg el nem tűnik a másik oldalon. A másik kezünkkel segítsük a fonal útját, nehogy csombék keletkezzen.

franciacsomo5
Egy kis gyakorlással megtanulhatjuk ezt a klassz díszítő öltést.

franciacsomo6
Videón is megmutatom neked:

Még két tipp profiktól:

  •     Feszítsd rámába a kelmét, így felszabadul mindkét kezed, egyszerűbb lesz a hímzés.
  •     A sokszoros tekerések fokozott óvatosságot igényelnek, mert előfordulhat a szálak összegubancolódása.

Ez is francia csomóval készült:

67917_389800594461422_350721999_n

Authors

Hasonló bejegyzések

One Comment;

  1. Pingback: Keresztszemes hímzés - VIII. - Cérnalányok blog

*

 

Top
Catania fonalakban tobzódik

Egy ideje már nézegetem Vendulka blogját, nemcsak a munkái szépek, hanem a róluk készült fotók is igényesek. Munkáihoz javarészt Catania...

Close